02. APSIT-model

Op basis van beproefde technologie een nieuwe dienst in de markt zetten

Overzicht van de ontwerpaanpak (Els van der Kar e.a. 2008, 2009)

Samenvatting

Om nieuwe diensten, gebaseerd op nieuwe technologie, op een goede manier in de markt te zetten is dit model zeer geschikt. Het APSIT-model is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de TUDelft. De kern van het model bestaat uit ontwerpactiviteiten in 3 onderdelen van het dienstensysteem.

Het denken

Deze 3 onderdelen zijn het service- of dienstenontwerp (uitwerking van het idee), de technologische architectuur (bij de combinatie van nieuwe technologie) en het organisatorische netwerk (om de samengestelde activiteiten uit te voeren).

Ontwerpproces

Bij het invullen van de 3 onderdelen wordt in stappen gebruik gemaakt van de ontwerpactiviteiten Analyse, Preparatie, Synthese, Implementatie en Test (die samen het acroniem APSIT geven). In dit ontwerpproces zijn natuurlijk goede procesafspraken en projectmanagement nodig. Verder kunnen diverse modelleermethoden en tools gebruikt worden om de stappen te realiseren. Er zullen vaak processen overgedaan worden met nieuwe inzichten door de interactie met de (eind)gebruikers.

Terug naar het overzicht