14. EWS model

Competitieve intelligentie en het belang van een Early Warning Systeem

Het EWS model, vrij naar het Competitive Early Warning-driehoek van Gilad, 2014

Samenvatting

Het EWS model dient om veranderingen vroegtijdig te signaleren zodat de strategie van je organisatie tijdig kan worden bijgesteld. Het model bevat praktische en kwantificeerbare indicatoren die prima op strategisch niveau gebruikt kunnen worden om het businessmodel bij te sturen of de product en diensteninnovatie een nieuwe richting te geven.

Veranderdrijvers

Om de belangrijkste en relevante trends te bepalen kan hier gebruik worden gemaakt van een PESTED-analyse en het Vijfkrachtenmodel van Porter (1980). Daarmee worden dan de trends met de meeste impact op het businessmodel van jouw organisatie bepaald. De meest onvoorspelbare trends met grote impact zijn het gevaarlijkst. Die moet je daarom monitoren. Op de meer voorspelbare trends met grote impact kun je natuurlijk gelijk inspelen.

Indicatoren

De veranderingen door de slecht voorspelbare trends kun je in de gaten houden door indicatoren te kiezen die de richting en snelheid van verandering signaleren. Meerdere indicatoren kunnen dan een prima beeld geven van de mate en snelheid van de verandering. En wanneer de veranderingen er duidelijk aankomen kunnen op tijd maatregelen genomen worden om de strategie bij te sturen.

 

Online tool

Monitor de ontwikkeling van trends en scenario's met de online omgevingsmonitor.

Meer informatie over de tool Omgevingsmonitor

 

Verder lezen

Anticipeer op verandering. Lees het boek "Early Warning" van Benjamin Gilad.

Bestel het boek

Terug naar het overzicht